17 December, 2011

Sebelum Masuk rumah baru...

Alhamdulillah.. akhirnya surat pemaju sudah pon kami terima..
Dalam tempoh 14 hari ni dah kena ambil kunci..time bce surat nih eksaited gile noks..Akhrinya penantian kami berakhir... x sabar nak duduk rumah sendiri.. baru puas hati.. boleh deco ikut cita rasa hati.. pastu klo nak tonggang terbalik ke..semua ko punya suka laa!!!

Malam tadi aku pon mula baca apa nak buat ni masuk rumah...????!
Bukan citer nak buat kitchen kabinet, wardrobe.. plaster ceiling.. wiring..grill/autogate..langsir...rumput...bla bla bla tu yer..tu 2nd priority sekiranya duit berkepuk-kepuk..hehehe *pastikah??*
ni nak citer time inspection rumah tuh.. kita sebagai pembeli ni nak wat per??

Nie aku nak share la tips yg dipetik dari sebuah forum... 
apa perkara yg perlu kita buat sebelum masuk rumah baru

1. Kena check apa-apa kerosakan dalam rumah tuh...

kalau boleh sediakan masking tape dengan marker pen merah..so time check tu klo ade retak/rosak terus tampal kat tempat tuh...Tulis nombor dan masalah atas masking tape tuh..than list utk simpanan kita..so senang nak make sure developer repair kerosakan tuh.

2. Bekalan Air

Make sure semua meter air ada..semua kepala paip, shower tu dan benda² yang sewaktu dengannya ada...tutup semua kepala paip dan pastikan sambungan betul dan tiada yg tercabut or longgar.

Than buka air kat meter dan biarkan air masuk tangki sampai penuh.. Bila air tangki bacaan meter air tu mesti berhenti. Kalau tak berhenti maknanya paip bocor sebelum sampai ke tangki..So klo nak make sure penuh..kena laa kerah sang suami panjat tengok tangki air tuh..than check air kat semua bilik air... test satu persatu...

3. Bekalan Elektrik

On kan main suis... kemudian on kan suis fius( suis yg kecik & banyak tu, tak tau nama) tu satu persatu... Test Soket 3-pin tu satu persatu... guna tester atau lampu tidur kecik tu pun bleh...

4. Tiles

Check satu persatu tile dalam rumah tu... kena ketuk, kalau bunyi kosong... pecahkan saja, minta pemaju tukar...Kalau ader yang pecah sikit atau retak... minta tukar juga...kena check kat semua tempat, kat bawah sink/wash basin dan tempat tersorok...

5. Pintu dan kunci

Tukar semua kunci depan dan belakang...sebab keselamatan, maybe dah diduplicate..Tukar pintu belakang, pintu plywood tu tak leh caya... guna kunci yang ok skit.. double lock...Kalau tak tukar main gate, make sure gate tu tak boleh diangkat/cabut pada ensel tu...Sliding door... pasang penyendal keselamatan besi/kayu panjang...letak pada rel sliding tu supaya tak leh tolak drp luar...Grill ikut budget laa... tapi make sure kunci dia yang double lock...

ADAB & DOA

1. Boleh baca doa yang biasa tu...

"Bismillahi walajnaa wa bismillahi kharajnaa wa-alallaahi rabbina tawak-kalnaa"
Dengan nama Allah kami masuk rumah, dengan nama Allah kami keluar rumah, serta kepada-Nya kami berserah diri

2. Baca bismillah & beri salam ketika masuk...
3. Niat masuk rumah untuk berlindung/beribadah kerana ALLAH.. tawakkal kpd ALLAH..
4. Azan di setiap sudut atau bilik dalam rumah..
5. Baca Surah Al Baqarah ayat 1 sampai habis.. "Sesungguhnya Syaitan itu lari dari rumah yang di dalamnya dibaca surat Al Baqarah."
6. Amalkan bacaan ayat² al quran, yassin dan solat berjemaah satu family... ayat kursi juga..
7. Sebelum masuk bleh buat solat jemaah/solat hajat mohon perlindungan ALLAH..
8. Buat kenduri kesyukuran dan jamulah fakir miskin & anak yatim...

Ini laa rupanya rumah kami.. mase ni blom siap lagi...

So if ade sesape kat luar sane yg ade pengalaman nak masuk rumah baru nih...
Boleh laa share ngn aku.. Boleh laa kita tukar-tukar citer nanti...


3 comments:

  1. lama lagi nak masuk rumah baru... anyway thanx for this sharing.. mmg patut buat ni sebelum masuk rumah.. terutamanya bab2 kerosakan yg kita kena cari dulu spy developer boleh repair balik.. btw tahniah.. :)

    ReplyDelete
  2. dah wt inspection ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. this coming monday baru nak wat inspection...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...