24 October, 2010

Sweet Sour ~review

Novel ni aku beli 30 Jun lepas..Beli kat Minerva laa,favourite bookstore aku tu.. dr zaman aku skolah lagi k..sampai laa masuk U. than rezeki aku kerja lak kat area KL so klo nak lari jap time lunch memang sempat laa pi ctu..
Novel ni baru je nak review coz aku bce balik.Dlu xda blog untuk melampiaskan semua tuh..Klo bce pon dapat tepek sikit-sikit jer kat forum Cari.. Hah ni nak review skit novel nih.. Antara koleksi kesayangan aku...

Novel ni kisah seorang Alia..yang pasti bukan aku laa kan...yg bercinta dengan Zarul masa time belajar sehingga la ke alam perkerjaan.Mereka ni pasangan couple gile².Sure korang rase tergelak jer bile gambarkan perhubungan Lia & Zarul, sebab so kelakar.. so sweet... Zarul ni anak org kaya tapi very low profile..x mcm watak lelaki kaya dalam novel² lain...

Orang lain klo nak ikat GF tuk jadikan isteri mesti kasi cincin tanda kan.. tapi si Zarul ni bagi cincin gula-gula jer untuk 'cup' Lia.. x ke sangat sweet gitu.Aku suke type mcm nih.. Heheh.. Tapi dalam sweet-sweet hubungan mereka tu tut tup one day Lia dapat kad Undangan Kahwin si Zarul.Just imagine mereka ni kan pasangan gila², bila Zarul bagi kad tu pd Lia dia bley lagi nak wat mcm xde pape berlaku.Dia x de rase bersalah langsung laa..Seolah-olah die selama nih x sayang Lia..Lia ni frust bukan main lagi tau.. Kesian kat Alia Akma. Sobs...Mestilah mase nih aku geram ngn Zarul apahal lak mamat nih pi kawin ngn org yg die x suke...

Faizul lak anak org kaya jgk tapi wataknya adalah seperti lelaki kaya yg dalam novel or drama swasta yg lain.. kaya..sosial..playboy.. bla bla bla.. siapa plak Faizul nih??? Faizul or Joe Jambul adalah abang kepada Zarul..walaupun mereka ni adk beradik tetapi mereka x ngam coz masing² dibesarkan dgn cara berbeza.Faizul membesar di luar negara dan lebih terikut budaya barat manakala si Zarul lak dibesarkan penuh dengan adat budaya org timur..

Time kawin Zarul, kebetulan la pulak si Lia & Faizul pakai baju sama color. so x pasal-pasal malam resepsi tu mereka jadi partner.. Abis laa semua sedara mara, kawan-kawan ingat Lia dengan Joe.. Lepas sebulan majlis Zarul tu, Joe plak pinang Lia, walhal dalam tempoh tu Lia x penah jumpe Joe..nak jadi citer Zarul  jadi salah sorang wakil family die untuk pinang Lia..Lia frust laa coz die x sangka laa si Zarul wat sampai tahap tuh. So die pon terima je pinangan tu tanpa berfikir panjang..

Lia kawin dgn Joe akhirnya, tapi sehingga hari nikah tuh, Lia still x dapat lupakan Zarul..Lia ni sayang gile dgn Zarul walaupun Zarul dah jadi laki org masa tuh.. Joe pon memang sedar Lia x leh lupakan Zarul..tapi lepas daa lame kawin, akhirnya Lia boleh terima Joe. Mereka happy sebagai suami isteri. 

Tapi satu hari ni Zarul jumpa Lia dan die cerita hal sebenar mcm mana die boleh kawin dgn org lain.Rupenya semuanye tu angkara Joe, tapi Joe buat semua tu sebab dia betul-betul nak dapatkan Lia.,Joe ni nak kawin ngn Lia sebab dia mmg dah  lama jatuh hati kat Lia bila mereka secara x sengaje accident kat Titiwangsa 5 thn sebelum tuh. Love at the 1st sight laa konon..Tapi Lia je yg x ingat pertemuan-pertemuan die ngn Joe.. Time tu memang Joe x tau pon Lia ni Zarul nye GF..  Lepas Joe sedar yg die ni jatuh hati kat Lia, dia memang totally berubah,.Die memang berusaha betol nak dapat kan Lia

Bila Lia daa tau citer sebenar tercetus laa perang besar antara Lia & Joe.. Lia frust sangat dan minta Joe ceraikan dia..Zarul lak dah janji akan  kawin ngn Lia lepas dia cerai ngn Joe.. Ending die antara Joe atau Zarul???  terpulanglah kepada pilihan korang.. Maybe ade org nak Joe..ade org nak Zarul.. Klo tepat pilihan korang jadi laa happy ending story..

Dengar cite Nasz ni muda lagi.. tapi penulisan nya matang... Congratz.. Hopefully Nasz akan wat karya yg best-best lagi pas nih..

1 comment:

  1. aku dah terjebak~
    aku terpengaruh ngan ko!
    aku baca blog ko cam rasa nak beli sume buku yg ko review!
    hampes tol..
    aku g MPH, dlm byk2 buku, aku jumpa sweet sour je~
    dah beli. tapi blum buat pape lg. hehe...

    so, teruskan review!
    aku pembaca setia!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...